30 Σεπτεμβρίου 2023

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το botoxΕδώ και αρκετά χρόνια που έχει κάνει την εμφάνισή του, το botox έχει καταφέρει να γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για την αισθητική μείωση των ρυτίδων, των γραμμών και άλλων σημαδιών κυρίως στο πρόσωπο.

Το botox είναι η εμπορική ονομασία μιας τοξίνης που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Υπάρχουν επίσης και άλλες εμπορικές ονομασίες, όπως Dysport και Xeomin.

Πώς λειτουργεί το botox;

Το botox μπλοκάρει τα σήματα από τα νεύρα προς τους μυς. Ο μυς στον οποίο έχει γίνει η ένεση δεν μπορεί να συσπαστεί. Αυτό κάνει τις ρυτίδες να χαλαρώνουν και να μαλακώνουν. Το botox χρησιμοποιείται κυρίως σε γραμμές στο μέτωπο, γύρω από το μάτι και στα φρύδια. Οι ρυτίδες που προκαλούνται από τον ήλιο και τη βαρύτητα δεν ανταποκρίνονται στο botox.

Πώς γίνεται η διαδικασία ένεσης με botox;

Απαιτούνται μόλις λίγα λεπτά και δεν γίνεται αναισθησία. Το botox εγχέεται με μια λεπτή βελόνα σε συγκεκριμένους μύες με μόνο μικρές ενοχλήσεις. Χρειάζονται συνήθως τρεις έως επτά ημέρες για να φανούν πλήρως τα αποτελέσματα της επέμβασης και συνιστάται η αποχή από το αλκοόλ για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από τη διαδικασία. Θα πρέπει επίσης να σταματήσετε να παίρνετε ασπιρίνη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα δύο εβδομάδες πριν από τη θεραπεία για να περιοριστεί το πρήξιμο.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα μιας επέμβασης botox;

Τα αποτελέσματα από το botox θα διαρκέσουν συνήθως τέσσερις έως έξι μήνες. Καθώς οι μυς επανέρχονται σταδιακά στη φυσιολογική τους λειτουργία, οι γραμμές και οι ρυτίδες αρχίζουν να επανεμφανίζονται. Οι γραμμές και οι ρυτίδες γίνονται σταδιακά ολοένα και λιγότερο εμφανείς με το πέρασμα του χρόνου και μετά από επαναληπτικές επεμβάσεις botox επειδή οι μυς “εκπαιδεύονται” για να είναι χαλαροί.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του botox;

Η πιο συχνή παρενέργεια είναι οι προσωρινοί μώλωπες. Επίσης υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν πονοκέφαλοι που θα σταματήσουν μετά από 1-2 ημέρες, αλλά αυτό είναι σχετικά σπάνιο.

Ποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν botox;

Αν είστε έγκυος, θηλάζετε, ή έχετε μια νευρολογική ασθένεια δεν θα πρέπει να κάνετε botox. Σε κάθε περίπτωση πριν αποφασίσετε να κάνετε botox πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Πηγή: onmed.gr

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας